15. kesäkuuta 2017

Saunarakennus

Mökkeilyyn kuuluu olennaisena osana saunominen ja kotonakin olemme suhteellisen ahkeria saunojia varsinkin talviaikaan. Niinpä saunan kuntoon saaminen oli ohjelmassa ensimmäisellä kesälomaviikollamme. Saunamme on samaa sarjaa mökin kanssa, eli siirretty tontille 1960-70-luvun taitteessa. Tarkkaa ikää emme tiedä. Kokoa sillä on reilut 6 neliötä, eikä erillistä pukuhuonetta ole. Hauskin piirre saunassa on sen ovi, joka on vain noin metrin korkuinen ja korkealla kynnyksellä varustettu. Lyhyempikin henkilö joutuu siis menemään lähes kaksin kerroin ovesta mahtuakseen. Sauna sijaitsee niin lähellä järveä, että enää tuskin sellaiseen annettaisiin lupaa ainakaan Heinolassa, missä rakennuksen pienin sallittu etäisyys järveen on 5-10 metriä.

Saunarakennus.
Olimme aiemmin käyneet saunassa vain muutaman kerran nopeasti, mutta nyt lomaviikolla paneuduimme siihen tarkemmin. Homma aloitettiin tyhjentämällä sauna kaikesta sinne jätetystä rojusta. Touhujen keskellä kiinnitimme huomiota saunan lattiaan, joka tuntui joissakin paikoissa joustavan yllättävän paljon askeleiden alla. Jarin isä sattui tulemaan samana päivänä vierailulle ja saimmekin kuulla hieman enemmän lattian historiasta. Jarin isä oli kuulemma uusinut lattian 80-luvun alussa ja sen jälkeen vuokralaiset olivat kertoneet korjanneensa lattiaa hieman, tarkkaa vuotta ei ollut tiedossa. Käyttöiäksi tuollaiselle lattialle Jarin isä arvioi noin 10 vuotta, jos lattia rakennetaan uudesta materiaalista. Tämän enempää meidän ei tarvinnut kuullakaan, kun päätimme jo ruveta lattian purkuun!

Saunan lauteet ja lattiaa.


Purkutyöt aloitettiin jo samana iltapäivänä. Aivan ensimmäiseksi ulos piti saada kiuas, mikä onnistui yllättävän helposti kiukaan painoon nähden. Sen jälkeen lähtivät kiukaan palosuojalevyt, lauteet ja lattia pala kerrallaan. Jari touhusi saunan sisällä sorkkaraudan kanssa ja minä nostelin irrotettuja palasia kasaan saunan ulkopuolelle. Mitä pidemmälle Jari saunassa eteni, sitä vakuuttuneempia olimme, että oikea ratkaisu oli tehty. Vuokralaiset olivat ilmeisesti uusineet vain pisimmät lattialaudat, lauteiden alla olleet lankut olivat sen verran haperoa, että Jarin jalka meinasi kerran upota niiden läpi. Taisivat siis olla Jarin isän 80-luvun alussa asentamia lankkuja!

Kiuas oli sjoitettuna aivan oven viereen.

Lattia oli rakennettu niin, että ovelta katsottuna ensimmäiset pitkittäiset lankut olivat noin 2 metriä pitkiä, sen jälkeen lattiassa oli todella hapristunut vesikouru oveen nähden poikittain, minkä jälkeen oli noin 60 senttiä pitkät lankut lauteiden alla. Lauteet oli kiinnitetty suoraan lattialankkujen päälle ja seinään. Lattialankut olivat noin 5 cm paksuja. Päällimmäisten lankkujen alla oli oveen nähden poikittain tukipuita satunnaisin välein satunnaisista pakoista vahvistettuna. Näiden alla oli 2 pyöröhirttä, jotka oli asetettu kivien päälle pitkittäin oveen nähden. Paljon puuta oli päässyt hapristumaan ihan alimpia hirsiä myöten, joten alusta asti joudutaan lattian rakentamisen kanssa lähtemään. Purku-urakan jälkeen Jari vielä siivosi pahimmat muhjut pois maalattialta.

Sauna ilman lattiaa.
Seuraavaksi olikin sitten vuorossa selvitellä minkälaisista materiaaleista uutta lattiaa lähdettäisiin rakentamaan. Googlettelimme mobiililaitteilla jonkun verran tietoa saunojen puulattioista sekä perinnerakentamisesta, ja lomamme kaupunkipäivänä piipahdimme puutavaraliikkeessä kyselemässä suosituksia. Myös muita erilaisia vaihtoehtoja lattian tekemiseen pohdittiin Jarin isän kanssa, mutta tulimme Jarin kanssa siihen tulokseen, että perinnesaunaan ei mitään lattiakaivoja tai laattalattioita ruveta väsäämään. Heinolan levy ja lista -puutavaraliikkeessä suositeltiin aluspuiksi 100x100 parruja ja sen päälle 50x100 parruja. Päällilankuiksi meillä on kaksi vaihtoehtoa: mökkien sisätiloissakin käytettävä lattialauta tai laudelauta. Kuulemma molempia on saunojen lattioissa käytetty, lattialautaa ehkä hieman enemmän, koska sillä saadaan tiiviimpi rakenne ponttien ansiosta. Pintakäsittelyyn laudoille suositeltiin Supin lattiaöljyä (joissakin blogikirjoituksissa tämä näytti olevan melkoinen kauhistus, mutta ajattelimme luottaa puuammattilaiseen).

Myös erilaisia laudemateriaaleja tutkailtiin, sillä netissä tutkimamme valmislaudepaketit olivat liian lyhyitä meidän tarpeisiimme. Puutavaraliikkeen myyjän kanssa totesimme, että koska lauteet joka tapauksessa käsitellään tummiksi, ei puulajilla oikeastaan ole merkitystä. Eli luultavasti kuusilauteilla mennään, kunhan vain saamme suunniteltua millaiset lauteet haluamme! Kotona meillä on varsin hyvät lauteet saunassamme, joten pitää tutkailla ja mittailla niitä malliksi.

Viikon viimeisenä lomapäivänä lohkomistoimitusta odotellessa päätimme vielä pestä saunan seinähirret, jotta pääsisimme pintakäsittelemään ne juhannuksen tienoilla. Netistä lukemamme tiedon mukaan lämpötilan tulisi olla melko tasainen hirsien pesu-urakkaan alettaessa, mutta totesimme, että tila on sen verran hyvin tuuletettu ilman lattiaa että pesun uskaltaisi tehdä. Ei muuta kuin hihat heilumaan ja noin 1,5 tunnissa kaikki hirret oli käyty läpi. Lauteiden kiinnityskohdissa havaitsimme hirsissä pientä hapristumaa ja myös parissa kohtaa alimmat hirret olivat hieman huonon oloisia. Täytyy siis vielä tutkia niitä tarkemmin, kun seuraavan kerran menemme mökille. Toivotaan, että emme joudu hirsien vaihtourakkaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti