22. kesäkuuta 2017

Kiinteistön lohkominen

Kun sain kesämökkipalstan lahjaksi, oli minulla siihen liittyen kaksi velvollisuutta: 1) maksaa lahjavero 2) rekisteröidä kiinteistön omistajanvaihdos. Näistä kirjoitimme jo aiemmssa postauksessa Mökin paperityöt. Tuolloin hoidimme lahjaveron ja lainhuudon, mutta lohkominen jäi vielä odottamaan sitä, että Maanmittauslaitos järjestää lohkomistoimituksen.

Tässä tapauksessa siis tarvittiin lohkomistoimitus, kun lahjoitettu, erääseen kiinteistöön kuuluva palsta vaihtoi omistajaa ja kyseinen palsta jouduttiin nyt lohkomaan jo olemassa olevasta kiinteistöstä omaksi kiinteistökseen. Suurin osa aiemmasta kiinteistöstä jää siis edelleen vanhempieni omistukseen ja nyt tämä lahjoitettu palsta muodostaa jatkossa oman kiinteistönsä, joka on vain minun nimissäni.

Otimme toukokuun alussa yhteyttä Maanmittauslaitokselta ilmoitettuun toimitusinsinööriin ja tiedustelimme olisiko lohkomistoimitus mahdollista hoitaa kesäkuun alussa, kun olemme lomalla ja muutenkin mökillä. Vastaus tuli parin päivän viiveellä ja meille tarjottiin alustavasti lomaviikkomme tiistaita. Paria viikkoa ennen toimituksen suunniteltua aikaa tuli kuitenkin ilmoitus, että aikaa joudutaan siirtämään lomaviikkomme perjantaille. Onneksi siirto osui lomaviikollemme ja ei siten aiheuttanut meidän osaltamme mitään erityisiä suunnitelmien muutoksia.

Lohkomistoimituksen alku viivästyi puolisen tuntia sovitusta ajankohdasta, kun pilvisen sään ja metsäisen maaston vuoksi toimitusinsinöörin edellinen lohkomistoimitus venyi. Kun toimitusinsinööri saapui autoineen paikalle, pidettiin alkuun toimituskokous. Kokouksen tarkoituksena oli todeta mitä ollaan tekemässä ja selostaa meille maallikoille toimituksen sisältö. Katsoimme paperilta vielä lohkottavan palstan rajat, tieoikeuden palstalle ja kirjasimme muodostuvalle kiinteistölle annettavan nimen. Maastotöiden osalta todettiin, että rajapyykit on mitattu ja asetettu noin kaksi vuotta sitten ja että niitä ei ole tarvetta mitata uudestaan. Toimitusinsinööri halusi kuitenkin kartoittaa kiinteistön rantaviivan, joten kaksi rajapyykkiä viidestä täytyisi kuitenkin käydä maastossa toteamassa ja tehdä mittaukset rannasta.

Varsinaiset maastotyöt menivät maallikon näkökulmasta siten, että toimitusinsinöörillä oli mukanaan mittakeppi, jossa oli kosketusnäyttö varressa ja gps-vastaanotinmötikkä kepin päässä. Kosketusnäytön kautta ilmeisesti syötettiin aina mitattavan pisteen tunniste ja sitten haettiin pisteelle koordinaatit. Tämän jälkeen taas käveltiin kymmenisen metriä eteenpäin ja toistettiin sama kuvio jne. Kun kyselin toimitusinsinööriltä mittaustavasta, hän kertoi, että mittauksessa käytetään GPS-paikannusta ja virtuaalista tukiasemaa GSM:n välityksellä. Kyseessä lienee siis verkko-RTK -menetelmä, jota on kuvattu ainakin tässä insinöörityössä. Hatarien muistikuvieni ja näköhavaintojeni perusteella uskon, että käytössä olisi saattanut olla Trimble Tablet -tietokone ja Trimble R8s GNSS RTK-vastaanotin.

Kuljin muutaman mittauspisteen ajan toimitusinsinöörin mukana, mutta sitten hän kohteliaasti ilmaisi, että hän selviää kyllä tehtävästä yksikseenkin ja voin mennä muiden askareiden pariin. Puolisen tunnin kuluttua toimitusinsinööri palasi takaisin mittauskierrokseltaan ja ilmoitti kiinteistön pinta-alaksi 10600m2 +/-50m2.

Toimituksen pöytäkirja ja muut paperit toimitetaan meille myöhemmin ja niissä on 30 päivän valitusaika, jos jokin toimituksen osapuoli ei ole toimitukseen tai dokumentteihin tyytyväinen. Tässä tapauksessa valituksia tuskin tulee, sillä kokous ja maastomittaukset sujuivat hyvässä yhteisymmärryksessä. Kun valitusaika on mennyt ohi, tulee minusta virallisesti itse nimeämäni tilan isäntä. Aika hieno titteli!

1 kommentti:

  1. Mekin tilattiin mittauspalvelu hoitamaan mittaukset muutama viikko sitten. Itselläni oli onneksi vapaapäivä silloin, niin saatiin asia hoidettua. Hyvä, että teilläkin osui se lomapäivälle.

    VastaaPoista