11. kesäkuuta 2017

Kesäloma - osa 1 jatkuu

Saapumispäivän epäonni saatiin onneksi kääntymään ja loppuviikko menikin mukavissa merkeissä. Heti maanantaina aloitettiin puu-urakka ja kaatunut koivun runko sahailtiin sopiviksi pätkiksi halkomista varten. Tässä hommassa pääsivät syntymäpäivälahjani heti kunnon käyttöön, kun vesurilla irrotettiin oksia, sahalla sahailtiin ja kirveellä halottiin puita. Ja tietysti kottikärryillä kärrättiin ylimääräiset oksat ja lehdet pois. Viikon aikana saatiin melkein koko puu tehtyä haloiksi ja halot jätettiin epämääräiseen kasaan kuivumaan ennen pinoamista.

Viikon aikana myös koitettiin saada mökkiä lämpimämmäksi pitämällä ovea auki ja polttelemalla takassa tulia. Ensimmäisenä mökkipäivänä mökissä sisälämpötila oli noin +13, mutta viikon lopussa se oli jo +17 luokkaa. Ihan ei siis vielä tarjennut nukkua omassa mökissä, mutta katsotaan jos ensi kerralla jo tarkenisi. Ihan ehdoin tahdoin ei kuitenkaan ruveta itseä palelluttamaan, sillä Jarin vanhempien mökillä on hyvin tilaa myös meille yöpyä. Tiistaina ja keskiviikkona ulkolämpötila kohosi +20 asteen tienoille ja jopa sen ylikin, mutta lämpö toi mukanaan myös hyttyset yhä enenevässä määrin. Täytyy varmaan nikkaroida mökin oveen jonkunlainen hyttyssuoja, jotta ovea pystyy kesällä pitämään auki ilman hyttysvaaraa.

Myös huussi pääsi käsittelyyn viikon aikana. Aivan ensimmäiseksi huussista tyhjennettiin vuokralaisten sinne jättämä "vessapaperihylsynäyttely". Laskin kaikki seiniltä irroittamani hylsyt ja niitä oli yhteensä 140 kappaletta. Mikäköhän idea siinäkin on ollut? Huussin sielunelämään täytyy vielä jatkossa tutustua tarkemmin, nyt oli vain pintapuolinen siivous kyseessä. Uimakauteen valmistauduimme tyhjentämällä rantapoukamaa risuista ja sinne kertyneestä lehtimuhjusta. Vesi näytti siivouksen jälkeen todella kirkkaalta ja pohja oli hiekkaa/pientä kiveä. Mökin terassiakin siivoiltiin ja järjestettiin terassille käsien- ja astioidenpesupaikka, mökissä sisällä kun ei ole minkäänlaista pesuallasta. Lisäksi aloitettiin saunan lattian uusiminen, mistä tarkemmin myöhemmässä postauksessa.

Työnteon vastapainoksi ja ruokakassien täydentämistä varten suuntasimme torstaina Heinolan keskustaan. Menomatkalla kävimme Heinolan lasihuollossa tilaamassa pari ikkunalasia kuistilla rikkoutuneiden tilalle ja noudimme määrämittaan leikatut lasit paluumatkalla. Kävimme syömässä lounasta kaupungilla ja tiedustelimme samalla hirsien mahdollisia pintakäsittelyaineita Heinolan väri ja tapetti -liikkeestä. Saimme hyvät vinkit ja sävytysvaihtoehdot mukaamme.

Heinolassa on myös muutama museo, jossa minä en ole koskaan käynyt ja Jarikin viimeksi noin 15-20 vuotta sitten, joten aloitimme kesän museokierroksen. Yritimme ensimmäiseksi mennä Heinolan kaupunginmuseoon, mutta se oli suljettu näyttelyn vaihdon vuoksi. Sieltä meidät neuvottiin Kivalterin taloon, joka oli auki. Museokorttien höyläämisen jälkeen pääsimme kierrokselle 1700-luvulla rakennettuun taloon, joka oli sisustettu ja konservoitu alkuperäiseen loistoonsa. Talossa oli esillä paljon vanhoja hienoja huonekaluja, mutta suurimman vaikutuksen minuun tekivät käsinmaalatut tapetit. Konservaattorit olivat irroittaneet seiniltä useita tapettikerroksia, jotta olivat päässeet käsiksi ensimmäiseen tapettikerrokseen, joka sitten oli maalattu uudelleen ja laitettu takaisin seinille. Melko tarkkaa hommaa sellainen!

Ennen ruokakauppaan menoa piipahdimme vielä Kahvila Tyyrpuurissa Heinolan satamassa. Minulle paikka on tuttu lapsuuden mökkireissuista ja näiden kesämuistojen kunniaksi otin nytkin jäätelötötterön. Jari heittäytyi hurjaksi ja tilasi ison annoksen Lammin sahtia. Tyyrpuurin terassilla oli mukava nauttia auringosta, jäätelöstä ja sahdista. Paluumatkalla mökille kävimme vielä täydentämässä juomavesi- ja ruokavarastoja, noutamassa ikkunalasit ja katsastamassa puutavaraa saunan lattiaa varten Heinolan levyssä ja listassa.

Perjantaina oli edessä vielä palstan lohkominen omaksi kiinteistökseen ja lauantaina suuntasimme takaisin kotiin työntäyteisen mökkiviikon jälkeen. Kalaonnea meillä ei tällä kertaa ollut yhtenäkään päivänä, vaikka katiska olikin useana päivänä järvessä. Täytyy siis ruveta etsimään parempaa paikkaa katiskalle!

Uudet ikkunalasit asennettu rikkoutuneiden tilalle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti