2. toukokuuta 2017

Mökki nuorison haltuun

Mökin siirtämisessä seuraavalle sukupolvelle on olemassa monta erilaista vaihtoehtoa. Verottajan nettisivuilla on todella hyvät taulukot ja esimerkit verojen laskemiseen eri tilanteissa.

Tässä meidän pohdintoja eri vaihtoehdoista mökin "sukupolvenvaihdokseen":

Mökin ostaminen täydellä hinnalla
Mökki voidaan myydä lapsille normaaliin tapaan kiinteistönvälittäjän hinta-arvion mukaan.
  • Tästä totesimme yhteistuumin Jarin vanhempien kanssa, että ei ole järkeä ostaa täydellä hinnalla omaisuutta, joka kuitenkin jossain vaiheessa on siirtymässä lapsille. Emme siis lähteneet selvittämään tätä vaihtoehtoa enempää.
Mökin ostaminen lahjanluonteisella kaupalla
Mökki voidaan myydä lapsille max. 75 % hinnalla, jolloin käyvän arvon ja sovitun kauppahinnan erotus lasketaan lahjaksi.
  • Perustelut samat kuin täydellä hinnalla ostamisessa, joten emme perehtyneet tähänkään vaihtoehtoon sen enempää.
Lahja pidättämällä hallintaoikeus
Mökki voidaan lahjoittaa pidättämällä itsellä hallintaoikeus mökkiin. Hallintaoikeus voidaan rajata tietyksi ajaksi tai hallintaoikeuden pidättäjän kuolemaan saakka. Tällöin esim. kiinteistöverot menevät edelleen hallintaoikeuden pidättäjille. Myös mökin myymiseen tarvitaan sekä omistajan että hallintaoikeuden pidättäneen osapuolen hyväksyntä. Lahjaveron osuus on pienempi kuin tavallisessa lahjassa, koska hallintaoikeuden pidättämisen katsotaan rajoittavan lahjan arvoa.
  • Koska kyseessä ei ollut Jarin vanhempien aktiivisessa käytössä ollut mökki ja meidän on tarkoitus jossain vaiheessa rakentaa tontille oma uusi mökki, ei tämä vaihtoehto ollut meille sopiva. Jarin vanhemmat myös haluttiin säästää kiinteistöveroilta ja mökin muilta mahdollisilta kuluilta.
Lahja, jota ei lasketa ennakkoperinnöksi
Mökki voidaan lahjoittaa lahjakirjalla. Vanhempien lahja lapselle katsotaan ennakkoperinnöksi, jollei lahjakirjassa ole erikseen mainittu, että kyseessä ei ole ennakkoperintö. Lahjasta maksetaan lahjavero.
  • Meidän tapauksessa tärkeää oli, että tasapuolisuus Jarin ja hänen siskonsa välillä toteutuu. Tämän takia lahja, jota ei lasketa ennakkoperinnöksi, ei ollut hyvä vaihtoehto.
Ennakkoperintö
Mökki voidaan antaa lapsille ennakkoperintönä. Tämä tarkoittaa sitä, että jo saatu omaisuus otetaan huomioon lopullista perintöä jaettaessa joskus tulevaisuudessa. Ennakkoperinnöstä maksetaan lahjavero.
  • Tämä sopi parhaiten meidän tarkoituksiin, koska tämä mahdollistaa lahjojen luovutuksen lapsille eri aikaan tai vain toiselle lapselle. Kuitenkin tämä on tasapuolinen, koska saatu ennakkoperintöosuus otetaan huomioon myös lopullista perintöä jaettaessa.
Papereiden teosta ja veroilmoituksesta tulee myöhemmin oma postauksensa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti