15. toukokuuta 2017

Grillihankinta mökille - Big Green Egg



Kevään ensimmäiset aurinkoiset päivät yhdessä sen tiedon kanssa, että olisimme pian mökin omistajia, sai armottoman grillikuumeen heräämään. Kerrostaloasuntomme parvekkeella on sähkögrilli ja sähkösavustin, joista erityisesti savustimesta olemme kovasti tykänneet. Kyseinen putkimallinen savustin on hyvä nopeisiin savustuksiin, kuten esimerkiksi lohifileen valmistamiseen. Pidempiin slow-and-low sessioihin se ei kuitenkaan sovellu, sillä siinä ei ole minkäänlaista tehonsäätöä, vaan se on joko on tai off. Sähkögrilli on ollut kompromissiratkaisu kerrostalo-oloihin, mutta jäänyt aika vähälle käytölle, koska sähköllä grillatessa ei ruokaan tule sitä oikeaa grillin makua.

Mökille ei tietenkään mitään sähkögrillejä hankita, vaan vaihtoehdoiksi jäivät kaasu- tai hiiligrillit. Kaasugrillin hyviin puoliin kuuluvat nopeus ja hyvät mahdollisuudet lämpötilan säätelyyn, mutta miinuksena on että vaikka liekin lämmöllä paistetaankin, ei kaasuliekki kuitenkaan ole ihan sama asia kuin puuhiili. Hiiligrilleistä mielenkiintoni ei osunut ihan perinteiseen pallogrilliin, vaan munanmallisiin keraamisiin kamadogrilleihin, joilla olisi paremmin mahdollista valmistella jo aiemmin mainitsemiani low-and-slow –tyyppisiä ruokia. Kamadon saa myös halutessaan myös todella kuumaksi, jos haluaa paistaa vaikkapa pihvin. Miinuksena näissä tämän tyyppisissä grilleissä on hiiligrilleihin kuuluva tietty hitaus ja se, että jos grillin lämpötila nousee aiottua korkeammaksi, sitä on hankalaa saada tiputettua alas ainakaan nopeasti.

Kamado-grillien osalta tein enimmäkseen vertailua ikonisen Big Green Eggin ja jonkin verran halvemman Kobe Kamadon välillä ja päädyin lopulta sijoittamaan Big Green Eggiin, jonka pitäisi olla varma valinta ja tunnettu brändi ympäri maailman. En löytänyt Kobe Kamadosta juurikaan puolueettomia käyttökokemuksia, vaan suurin osa siihen liittyvistä blogikirjoituksista oli grilliä valmistuttavan firman omaa käsialaa tai vähintäänkin läheisten yhteistyökumppaneiden kirjoituksia. En uskaltanut ottaa riskiä siitä, että muutaman satasen säästöllä tulisikin ostettua jotain mitä sitten jälkikäteen harmittaisi.

Big Green Eggin osalta jouduimme pohtimaan olisiko medium vai large -koko meille parempi. Joissain blogikirjoituksissa suositeltiin ottamaan astetta isompi malli, kuin mitä alun perin ajattelee, mutta me päädyimme kuitenkin tuohon keskikokoiseen medium-malliin. Kävimme hipelöimässä grillejä liikkeissä ja se large vaikutti nimensä mukaisesti aika suurelta, varsinkin kahden hengen talouteen. Lopullinen ostopäätös syntyi, kun bongasimme medium-setin Stockmannin Hullujen Päivien verkkomyynnistä. Paketissa tuli grillin lisäksi kaikenlaista muutakin tarvittavaa apuvälinettä ja varustetta. Toimitusajaksi Stockmannilta oli kerrottu 2-4 viikkoa, joka tuntui todella pitkältä ajalta. Meidän tapauksessamme se ei kuitenkaan haitannut, koska tiedossa oli, että grillaamaan ei kuitenkaan päästäisi yhtään aiemmin, vaikka grilli saataisiin heti kotiin.

Parin viikon kuluttua Postilta soiteltiinkin ja sain grillin kotiin kannettuna. Sen jälkeen olikin pari aika pitkää viikkoa, kun odoteltiin milloin pääsisi mökille virittelemään Eggiä käyttökuntoon. Kun kauan odotettu mökkiviikonloppu viimein koitti, päästiin roudaamaan ja kasaamaan grilli. Siinä olikin oma hommansa, että tuota siirteli. Medium-kokoinen grilli painaa valmistajan mukaan 52kg ja siihen lisäksi kaikki muut omissa laatikoissaan olevat tilpehöörit.

Kun grillilaatikko oli saatu raahattua auton kääntöpaikalta alas mökin pihaan maaportaita pitkin, oli edessä vielä kokoonpanourakka. Grillin kasaaminen oli sellainen ihan tehtävissä oleva homma. Ohjeet olivat kohtuullisen selkeät ja osiakaan ei ollut ihan tuhottomasti. Ainoa hieman kummastuttanut kohta oli, kun ohjeen mukaan paketissa piti olla kahdenlaisia muttereita/hattuja, mutta siellä olikin vain yhtä sorttia. Asiasta ei kuitenkaan tullut minkäänlaista ongelmaa, kun tarjolla olleet osat kuitenkin sopivat yhteen. Kasaushommissa tuli tietysti tehtyä se suunnilleen ainoa mahdollinen tehtävissä oleva moka: grillin kahva tuli asennettua ensin ylösalaisin, eli siten että Big Green Egg -teksti oli ylösalaisin, onneksi ei ollut iso homma korjata!

Big Green Egg maastossa käyttökunnossa

Ensimmäisellä grillauskerralla tehtiin grillattua ananasta ja kaupan valmiiksi marinoituja naudan grillipihvejä ja jälkiruoaksi grillattua banaania. Ei siis mitään erityistä gourmet-herkkua, mutta ajattelimme, että on parempi aloittaa varovasti jostain hyvin simppelistä. Egg ladattiin ja sytytettiin mukana tulleen Quick Start Guiden mukaisesti kolmella sytytyspalalla. Tuolla sytytyspalamäärällä ja ohjeita mukailevilla ilmanottoaukoilla grillin lämpötila nousi vartissa 250 asteeseen. Vähän yllätti tuo nopeus, olin varautunut pidempään odotteluun. Ruoka oli tietysti hyvää ja varsinkin jälkiruokabanaanit olivat herkullisia. Kun grillailut oli saatu päätökseen, ilmanottoaukot suljettiin ja grilli tukahtui. Grillailun jälkeen meni reilut 1,5h että grilli viileni sen verran, että uskalsin laittaa suojahupun sen päälle.

Seuraavana päivänä grillattiin vielä uudestaan samoilla hiilillä, tällä kertaa porsaan sisäfilettä ja ananasta lisukkeeksi. Nyt kokeilimme sytyttämistä vain yhdellä sytytyspalalla ja eilisillä vähän käytetyillä hiilillä. Nytkin grilli saatiin lämpenemään, mutta alun lämpötilanousu oli jonkun verran hitaampi kuin edellisenä päivänä. Tämä sopi tarkoituksiin hyvin, sillä sisäfilemötkö oli tarkoituskin grillata hieman alhaisemmassa lämpötilassa. Käytimme paistomittaria, niin sisälämpötilan suhteen ei tullut mitään yllätyksiä. Perushyvät possut, ehkä ensi kerralla sitten jotain spesiaalimpaa herkkua.

Lämpömitarin osalta jossain vaiheessa olisi tarkoitus hankkia jokin vähän perinteistä paistomittaria hienompi ratkaisu, jolla saisi lämpötilalukemat vaikka kännykkään, eikä kantta tarvitsisi olla koko aikaa aukomassa tai kyttäilemässä grillin vieressä. Samalla olisi hyvä olla myös toinen anturi vahtimaan itse grillin lämpötilaa, ettei se nouse tai laske halutun alueen ulkopuolelle pidemmissä projekteissa. Tästä aiheesta lisää sitten joskus myöhemmässä postauksessa.

Grillailemisiin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti