21. toukokuuta 2017

Ensimmäinen mökkiviikonloppu

Äitienpäiväviikonlopun perjantaina lähdimme töiden jälkeen ajamaan kohti mökkiä. Matka sujui ilman sen suurempia ruuhkia ja matka-aika pihasta pihaan oli aikalailla kaksi tuntia. Matkaa taitettiin ehkä hieman normaalia varovaisemmin arvokkaan lastin (=upouusi grilli) ja loppupätkän juuri samalla viikolla tehtyjen tienkunnostustoimenpiteiden takia. Varsinainen mökkitiekin oli yllättävän hyvässä kunnossa ja perille saakka päästiin autolla. Perjantai-illan ohjelmassa oli kuorman purkaminen ennen siirtymistä Jarin vanhempien mökille. Urakka ei ollut mitenkään helppo, sillä tavaraa piti kuljettaa rinteeseen tehtyjä maarappusia pitkin.

Meidän mökki.
Lauantaiaamuna lähdimme aamupalan jälkeen innokkaina talsimaan mökkiteitä pitkin omalle mökille. Tavoitteemme oli keskittyä itse mökkirakennukseen ja sen asuinkuntoon saattamiseen. Aivan ensimmäiseksi mökki tyhjennettiin kaikesta sinne jätetystä tavarasta ja lajiteltiin tavarat pihalla kahteen kasaan: kaatopaikalle vietäviin ja toistaiseksi säilytettäviin. Säilytytettäviin tavaroihin kuuluivat runkopatjasängyt, ruokapöytä, muutama tuoli ja pari hyllyä. Lähes kaikki irtotavara ja muut kalusteet laitettiin kaatopaikkakasaan. Pöytä ja tuolitkin saavat melko pian lähtöpassit, kun saamme vanhemmiltani vanhan pirttipöytäryhmän tuunattavaksi mökille sopivaksi.

Nukkumanurkkaus ennen tyhjennystä.

Toinen nurkka ennen tyhjennystä.
Seuraava urakka oli nurkkaan kyhätyn sohvarakennelman purkaminen. Seinäkiinnikkeet olivat niin tiukkaan naulatut, että jouduimme lainaamaan appiukon sorkkarautaa niiden irroittamiseen. Tämän jälkeen päästiin irroittamaan seinälle ilmeisesti eristystarkoituksessa laitetut matot. Hieman jännitti mitä mattojen alta paljastuu, mutta seinät mattojen takana olivat samassa kunnossa kuin muutkin seinien osat.

Nukkumanurkkaus tyhjennyksen jälkeen. Takkakin todettiin toimivaksi.

Toinen nurkka tyhjennyksen jälkeen.
Mattojen irrotuksen jälkeen pölyä oli ilmassa todella paljon ja niinpä kaikki seinäpinnat ja kattoparrut päätettiin imuroida. Myös lattia imuroitiin ja pestiin samalla sen kuntoa tarkkaillen. Koska itse emme juurikaan tiedä rakentamisesta, pyysimme Jarin isää konsultointikierrokselle. Pikaisen tarkastuksen jälkeen tuomio oli, että seinät, katto ja lattiat ovat suhteellisen hyvässä kunnossa. Ohjeeksi saimme, että kesän aikana olisi hyvä pestä hirret, poistaa kaikki ylimääräiset tilkkeet hirsien välistä (mm. sukat, kankaanpalat, kuplamuovit, sukkahousut, sanomalehti ja uretaani), korjata eristeet oikea-oppisesti ja mahdollisesti käsitellä hirret jotenkin.

Keittiön kaappien puunaus jää vielä seuraavaan mökkeilykertaan, mutta muuten kaikki sisäpinnat saatiin kertaalleen putsattua. Säilytettävät tavarat kannettiin takaisin sisälle ja samalla vähän mallailtiin minkälaista järjestystä huonekaluille ruvetaan hakemaan ja mitä mökille pitäisi vielä hankkia. Tällä hetkellä listalla on mahdollisesti pieni sohva ja lipasto, joka toimisi TV-tasona ja säilytyskalusteena. Seinällä kiinteänä oleva hirsihylly aiotaan myös seuraavalla kerralla purkaa, sillä emme näe sillä juurikaan hyötykäyttöä.

Nykyiset keittiön kaapit ovat varsin räikeän väriset (keltaista, vihreää ja sinistä) ja hirsien käsittelyprojektin aikaan täytyy viimeistään tehdä päätös mitä keittiön kanssa tehdään, kaapit kun täytyy joka tapauksessa irrottaa projektin ajaksi. Tuon kokoluokan keittiön kaapit eivät kyllä ole mikään iso investointi, joten täytyy katsoa jos saisimme tehtyä keittiöstä mökin kokonaisuuteen paremmin sopivan.

Pääsiäisen pikavisiitin jälkeen mielikuvat mökistä eivät olleen mitenkään erityisen mairittelevat ja puheissa olimme purkamassa mökkiä maan tasalle. Nyt kun mökki saatiin tyhjennettyä ja kunto tarkistettua, alkoi mieli hieman muuttua. Mökissä on kuitenkin mukava tunnelma ja paljon historiaa nähtävissä. Pienellä kunnostuksella siitä saisi varsin mukavan vierastuvan tai lyhyen visiitin majapaikan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti