6. elokuuta 2017

Saunan lattiaremontti - osa 2

Kehikon valmistuttua jatkoimme seuraavalla mökkikerralla itse lattian asennusta. Lattialankut sahattiin oikeaan mittaansa vanhemmiltani lainassa olleella sirkkelillä, mikä nopeutti projektia huomattavasti. Kourun puolelle tuleva pää lankuista käsiteltiin vielä ennen asennusta lattiaöljyllä, jotta kourusta roiskuva vesi ei pääse vahingoittamaan lankkuja alapuoleltakaan.

Lattian muotoa testattiin ensin nostamalla lattialankut sisään ja asettelemalla ne tuleville paikoilleen riviin. Vanhan seinähirsikehikon todettiin olevan niin vino, että viimeistä lankkua joutuisi sahailemaan vinoksi huolimatta siitä mihin asentoon ensimmäisen lankun asettaa. Lähdimme liikenteeseen siis laittamalla ensimmäisen lankun ja seinän väliin noin 5 mm palikat. Lankut kiinnitettiin hakkaamalla pontit kiinni ja sen jälkeen käsin naulaamalla ne 2x4-parruihin kiinni urospuolen pontista. Työ sujui mielestämme yllättävän hyvin ja lattian kallistuksetkin osuivat kohdilleen. Ensimmäisenä työpäivänä lattian suurempi osa (ovelta vesikourulle) tehtiin viimeistä lankkua lukuun ottamatta valmiiksi. Toisena työpäivänä mittailtiin ja mallailtiin viimeistä lattialankkua, joka oli toisesta päästä noin 2cm ja toisesta päästä noin 8 cm leveä. Jonkun verran joutui puukolla vuolemaan viimeistä lankkua, jotta se lopulta istui hyvin paikalleen myötäillen seinähirttä.

Takaseinän ja kourun välisen lattiapätkän lankut sahattiin myös oikeaan mittaansa ja leviteltiin tuleville paikoilleen. Ennen tätä mökkikertaa nimittäin ainakin yksi lintu oli päättänyt lähteä saunaan tutkimusretkelle saunan alimman hirren alta (tilaa noin 20 cm) ja jättänyt sinne mustikkaiset terveisensä kehikon päälle ja ikkunalaudalle. Uudelle lattialle emme heti halunneet samanlaista käsittelyä, joten päätimme tukkia tämän kulkureitin saunaan sisälle. Lyhempien lankkujen kiinnitys jätettiin suosiolla seuraavaan kertaan. Koko lattia pitää vielä myös pintakäsitellä lattiaöljyllä kokonaisena pintana ennen kuin kiuas ja lauteet asennetaan paikalleen.

Etuosan pidempi pätkä valmiiksi asennettua lattiaa ja takaosan lankut ladottuna.


Myös veden johtaminen ulos kourusta eteenpäin oli ohjelmanumerossa tällä kerralla, kun pääsy kourun putkiliitännälle vielä oli helppoa. Olimme etukäteen käyneet ostamassa pari viemäriputken kulmaliitäntää ja kaksi metrin mittaista 50 mm halkaisijaista viemäriputkea. Nämä saatiin helposti asennettua kourusta eteenpäin ja toista putkea hieman lyhentämällä saatiin putkivedot pidettyä saunarakennuksen alla. Ensi kerralla täytyy vielä laittaa putkille pariin kohtaan ripustukset, jotta ne kestävät paremmin veden painon. Putki johdettiin saunan taakse, jossa se nyt odottaa kuopan kaivamista ja kuopan täyttöä kivillä, jolloin pesuvedet hieman suodattuvat ennen maaperään imeytymistään. Esimerkkikuva ja perusperiaate suodatuksesta löytyy tästä linkistä.

1 kommentti:

  1. Hei!
    On kiinnostavaa seurata saunaremonttianne. Olen ymmärtänyt, että lattialankkujen kanssa kannattaa olla tarkkana, ja jätevesiratkaisuissa on oma hommansa. Mielenkiintoinen ratkaisu tuo kivinen kuoppa, pitääpä tutkia tarkemmin, jos tuollainen sopisi meidänkin ulkosaunaan. Remontti se on meilläkin edessä, joten hyvä saada vähän ideoita!
    http://www.sktsuomi.fi/tuotevalikoimamme/jatevesipumppaamo-lps2000e/

    VastaaPoista