7. elokuuta 2017

Mustikanpoimintaa

Olimme edellisen mökkikeikan jälkeen viettäneet pari kaupunkipäivää Helsingissä ja Porvoossa ja suunnitelleet, että voisi lähteä niiden jälkeen vielä muutamaksi päiväksi mökille ennen ensi viikolla odottavaa töihinpaluuta. Kesäloman viimeiseksi viikonlopuksi oli kuitenkin luvattu sateista keliä koko viikonlopulle, joten ajatus mökkeilemään lähtemisestä ei ihan hirveästi inspiroinut meitä kumpaakaan. Toisessa vaakakupissa oli kuitenkin se, että edellisellä reissulla olimme keskittyneet vain remonttihommiin ja jättäneet mustikanpoiminnan nyt tälle tulevalle viikonlopulle. Mustikanhimo oli sen verran kova, että päätimme säistä huolimatta lähteä perjantaina puoliltapäivin matkaan.

Reissu alkoi poikkeuksellisesti kauppakäynnillä jo Helsingissä Prismassa, kun yleensä olemme tehneet ostokset jo etukäteen tai koukanneet matkalla Lahden Kariston Karismassa tai Heinolan Citymarketissa lähempänä määränpäätämme. Syynä poikkeukselliseen toimintaan oli, että halusimme käydä hankkimassa lattiaöljyä saunan lattiaprojektia varten, jos sille jäisi aikaa tällä reissulla.

Olimme jo edellisenä päivänä käyneet Vantaalla Bauhausissa ostamassa erilaisia rakennustarpeita, kuten palosuojalevyjä kiukaan taakse ja tarkoituksena oli ostaa lattiaöljy sieltä samalla reissulla. Kärsivällisyytemme loppui Bauhausissa kesken ennen kuin saimme öljyn sävytytettyä, joten jätimme purkin tiskille ja äänestimme jaloillamme. Maaliosaston palvelupisteellä oli vain yksi työntekijä, joka saapuessamme jonoon keskusteli ensin pitkään ja hartaasti erään vanhemman rouvan kanssa ja lähti lopulta esittelemään jotain tuotteita, siltä reissulta palatessa toinen asiakas pysäytti asiakaspalvelijan ja seurasi spraymaalien esittelyä ja tiskille päästyään hän totesi että, ottaa vielä välissä jälkeemme tulleen herran, joka oli kuulemma ollut paikalla jo aiemmin. Muuten ihan ok, mutta tiskillä oli selkeät merkinnät, että palvelu tapahtuu vuoronumeroilla ja meillä oli seuraava numero. Kun olimme aikamme seurailleet tämän herran värin valikointia kirjasta ja sopivien maalitonkkien kantamista, päätimme tavoistamme poiketen lähteä menemään. Sen verran jäi ottamaan päähän, että näin kolmien yöunien jälkeenkin joutuu kirjoittamaan tällaisen avautumisen!

Prisman maalitiskillä ei ole koskaan ollut jonoa ja palvelua on saanut käytännössä heti. Niin myös tälläkin kertaa. Purkki kourassa vain tiskille ja värinumero asiakaspalvelijalle, niin homma hoituu käden käänteessä! Ruokatavarat vielä mukaan ja kassan kautta eteenpäin.

Mökille päästyämme majoittauduimme ensin vanhempieni mökkiin ja kävimme sitten katsomassa mustikkatilannetta omalla mökillämme. Mustikkaa näytti olevan mökkimme lähistöllä aika hyvin. Keräsimme kolme jogurttiämpärillistä (vähän reilun litran kokoisia) ja palasimme sitten takaisin illanviettoon.

Lauantaina lähdimme taas mustikanpoimintaan heti aamusta, kun olimme katsoneet, että aamupäivällä ei pitäisi tulla vielä vettä. Ehdimme keräillä mustikkaa puolisentoista tuntia, kun alkoi sataa ja siirryimme pitämään taukoa sisätiloihin. Tässä vaiheessa oli kasassa vähän päälle kolme jogurttiämpäriä. Keräämme mustikoita käsin, eli emme siis poimureilla. Tahti tuntuu meillä olevan olevan tyypillisesti aikalailla yksi jogurttiämpäri per henkilö per tunti. Sateen tauottua oli taas aika kerätä vähän lisää ennen seuraavaa sadetta ja ruokataukoa. Lopuksi vielä yksi setti ennen kuin palasimme takaisin majoitusmökille. Viimeistään viimeisellä poimintakerralla alkoi molemmilla tuntumaan köykkiminen jo selässä. Joko työasennoissamme oli jotain vikaa, tai sitten marjanpoiminta vain on sen tyyppistä hommaa, että alkaa kokemattomalla tuntumaan selässä. Polvet pysyivät mukavasti kuivina märillä mättäillä, kun meillä oli mukana istuinalustat, jotka pitivät hyvin vettä ja toimivat myös tarvittaessa pehmusteena polvistuessa kovemmalle alustalle.

Vanhempieni mökillä Taru lämmitti saunaa ja minä kävin etsimässä pihapiiristä kantarelleja. Niitä löytyikin reilut kaksi jogurttiämpärillistä, puolet enemmän kuin olin ajatellut! Loppuilta menikin mukavasti saunoessa ja sieniä peratessa. Siinäkin on yllättävän paljon hommaa.

Sunnuntaina lähdimme jo hyvissä ajoin takaisin kotia kohti, sillä halusimme olla ajoissa kotona valmistautumassa töihinpaluuseen. Pakastimme suurimman osan mustikoista jo aiemmin hyväksi havaitsemallamme tavalla: kokonaisina 150g annospusseihin ja vajaa lusikallinen sokeria per pussi. Näitä on sitten hyvä käyttää esimerkiksi smoothieihin tai vaikkapa leipomuksiin. Kokonaisuudessaan mustikkaa oli punnitusten perusteella n. 6,7kg ja kantarelleja 700g. Vakioreseptimme smoothieen on 150g pussi mustikkaa, yksi banaani, lisäksi rahkaa ja maitoa siten, että kokonaistilavuus on n, 1l. (Välillä sekaan saattaa eksyä myös hieman Puhtikauraa.) Nämä vain blenderissä sekaisin ja tuoppeihin.

40 annospussillista mustikkaa ja ylijäämät

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti