24. heinäkuuta 2017

Saunan lattiaremontti - osa 1

Saunan lattiaprojektin toteutusvaihe lähti viimeisimmällä mökkeilyreissulla kunnolla käyntiin. Tarkoituksena on siis tehdä saunaan uusi lautalattia ja lauteet. Vanhan lattian ja lauteet jouduimme purkamaan kokonaan, sillä lattia oli vuosien saatossa mennyt todella haperoon kuntoon ja lauteita purkaessa jalkani solahti jopa yhdestä lahonneesta lattialaudasta läpi.

Aiemmin olimme tehneet suunnittelua netistä löytyneiden vinkkien, isäni vinkkien ja oman maalaisjärjen perusteella. Suunnittelun lopputuloksena oli tehdä perustukset leca-harkoista, niiden päälle 10x10cm parrut tukipuiksi, niiden päälle poikittaissuunnassa 2x4-palkit ja lopuksi syntyneen ristikon päälle varsinaiset lattialaudat. Lauteiden etureunan alle tulee aukko, jonka alla on vesikouru, johon vedet ohjataan lattian kallistuksilla. Vesikourusta vedet johdetaan letkua ja/tai putkea pitkin kivisuodatukseen. Päädyimme toteuttamaan kallistuksia siten, että teimme kallistukset jo harkkotasolla. Voi olla että joudumme myöhemmin vielä hienosäätämään kallistuksia lattian ylemmissä kerroksessa. Näin jälkikäteen mietittynä olisi voinut olla parempi jättää kallistukset kokonaan tuonne ylemmille tasoille, mutta suunnitteluvaiheessa tämä lähestymistapa vaikutti vielä hyvältä ajatukselta.

Teimme suunnitelmien pohjalta arvion tarvittavasta puutavarasta ja teimme tilauksen paikalliselle puutavaraliikkeelle Heinolan Levy ja Lista:lle. Saimme tarjouspyyntöömme nopean vastauksen ja toimituksen sovittua vielä saman viikon perjantaille. Osa puutavarasta oli sen verran pitkää tavaraa, että emme voineet sitä itse kuljettaa, vaan jouduimme siksi käyttämään liikkeen kuljetuspalvelua. Tuo viikonloppu menikin sitten lautakasoja paikasta toiseen siirrellessä. Mökillemme vievän tien loppupätkä on sen verran huonoa, että sinne ei voi isolla kuorma-autolla ajaa, joten kuorma piti jättää noin puolen kilometrin päähän. Suurimman osan laudoista saimme siirrettyä farmariautollamme mökin parkkipaikalle, josta ne piti vielä kantaa rinteessä olevaa polkua pitkin alas mökin pihaan. Korkeuskäyrien mukaan korkeuseroa on noin 15m, joten mäkitreeniä tuli kyllä tehtyä oikein urakalla. Isäni auttoi myös tuomalla pisimmän tavaran - 4,5m kattopaneelit (tulevaa mökkiurakkaa varten) - soutuveneellä mökkirantaamme. Tuolloin välttyi jyrkimmältä rinteeltä ja kuljetus oli helpompaa, mutta paneelit piti ensin kuljettaa metsikön läpi tien varresta rantaan veneen lastaamista varten. Molemmissa kuljetustavoissa oli siis etunsa ja haittansa.

Nyt viimeisimmällä mökkireissullamme pääsimme sitten varsinaiseen toteutusvaiheeseen. Mallailin ensin yhtenä päivänä suurimman osan harkoista paikoilleen itsekseni ja seuraavana päivänä sain talkootoverin auttelemaan viimeisissä harkoissa ja hienosäädössä. Harkot kaivettiin himpun verran maahan riippuen siitä missä kohtaa ne sijaitsivat, sillä saunan paikka on loivassa rinteessä ja lisäksi halusimme kallistuksen ovelta kohti peräseinälle tulevia lauteita. Kolmantena päivänä mallasimme taas Tarun kanssa kahdestaan 10x10cm parrut paikalleen ja tarkistimme halutun kallistuksen ja lisäsimme pari lisäpuupalaa korjausta vaativiin paikkoihin. Tämän jälkeen mallailimme kakkosneloset parrujen päälle ja kiinnitimme ne kulmaraudoin lattian pohjaristikoksi. Lopuksi kiinnitimme vielä hankkimamme vesikourun kiinni kakkosnelosiin oikealle paikalleen.

Vesikourun hankinta oli hieman hankalampaa kuin olisi kuvitellut, ja valmiita juuri saunaan tarkoitettuja kouruja oli markkinoilla tasan yhdenlaista. Suvun putkimieheltä kyseltiin vinkkejä ja ideoita kourun toteutukseen, mutta pelkkään ränniin tai metallikouruun olisi ollut hankalaa tehdä putkiliitännät veden suodatusta varten. Niinpä päädyimme ostamaan valmiin lattiakourun, vaikka sen pituudeksi ilmoitettiin 1800-2500 mm ja meidän saunan leveys oli vähän päälle 2500 mm. Kourun kävimme noutamassa Masterhouselta Mäntsälästä erään mökkireissun menomatkalla ja onneksemme kourun säätövara riitti meidän saunaan. Näin saimme todella helposti ratkaistua veden poiston saunasta. Kouru on materiaaliltaan muovia ja se kiinnitettiin 2x4-palkkien väliin ruuveilla.



Saunan lattiakehikko ja vesikouru


Seuraavan kerran työlistalla olisi pätkiä Tarun pintakäsittelemät lattialaudat oikean pituisiksi ja aloittaa lattian pintakerroksen kasaan naputtelu. Lattialankut käsiteltiin harmaaksi sävytetyllä Supi lattiaöljyllä, jota laitettiin yksi kerros lankkuihin jo ennen lankkujen asennusta, jotta pontteihinkin saatiin vähän suojaa. Täytyy katsoa pitääkö valmis lattia vielä kertaalleen käsitellä lattiaöljyllä.

Saunan lattialaudat öljykäsiteltyinä

1 kommentti:

  1. Meilläkin mökillä saunan lauteet oli aika lahot, joten rakensimme uudet. Kuljetusliike toi meille viime viikolla puutavarat ja päästiin sitten aloittamaan remontti. Ei ihan saatu viime viikolla valmiiksi, viikonloppuna jatketaan. http://www.kuljetuskm.com/kuljetuspalvelut

    VastaaPoista