14. heinäkuuta 2017

Saunan seinien pintakäsittely

Vietimme juhannusta mökillä ja otimme juhannuksen urakaksi saunan sisäpuolisten seinien pintakäsittelyn. Seinien pintakäsittely oli hyvä tehdä tässä vaiheessa, kun saunassa ei ollut lattiaa, jota olisi pitänyt koko ajan varoa käsittelyn aikana.

Edellisen lomaviikkomme aikana kävimme Heinolan Värissä ja tapetissa kyselemässä vinkkejä itse mökin seinien pintakäsittelyyn ja saimme kaksi eri vaihtoehtoa käytettävästä käsittelyaineesta. Molemmat olin jo bongannut myös etukäteen netistä tutkimalla, mutta oli hyvä saada omille ajatuksilleen vahvistusta ammattilaiselta. Ensimmäinen vaihtoehto oli Osmo Colorin puuvaha, joka on liuotinohenteinen ja soveltuu kuivien sisätilojen seinä- ja kattopintojen käsittelyyn. Toinen vaihtoehto taas oli Colorian öljyvaha, joka on vesiohenteinen ja soveltuu niin kuiviin sisätiloihin kuin saunaankin (jopa lauteisiin).

Molemmat vaihtoehdot tuntuivat olevan suhteellisen luonnonmukaisia ja hengittäviä käsittelyaineita vanhoja hirsiä ajatellen, mutta Colorian vesiohenteisuus rupesi kiinnostamaan enemmän. Esitteistä luin, että Osmo Colorin puuvahasta tulee kahden käsittelykerran jälkeen silkinkiiltoinen, kun taas Colorian öljyvaha jättää mattapinnan. Omaa silmää miellyttää enemmän matta/himmeä, varsinkin kun kyseessä on vanha hirsiseinä. Kaiken lisäksi Colorian tuotteella käsitellyn hirsiseinän voi halutessaan joskus maalata päälle, mikä ratkaisi valinnan lopullisesti Colorian hyväksi. Tällä hetkellä maalaamishaluja ei ole, sillä tuote on sävytettävissä Tikkurilan kuultavien sisävärikarttojen mukaan, mutta tulevaisuudesta ei koskaan tiedä. Koska tuote sopi myös saunatiloihin, päätettiin aineen riittoisuutta ja käsiteltävyyttä kokeilla ensin saunan hirsiin ennen kuin seuraavalla kesälomapätkällä pääsemme mökin hirsien kimppuun.

Colorian nettisivuilla on listaus heidän tuotteitaan myyvistä liikkeistä ja soittelin pariin paikkaan pääkaupunkiseudulla, josko heillä olisi öljyvahaa valikoimissaan. Kummassakaan liikkeessä ei ollut öljyvahaa, joten soitin Heinolan Väriin ja tapettiin, jossa tuotetta oli valmiina hyllyssä. Appiukko valjastettiin hakemaan meille 2x2,7 litran ämpäriä Tikkurilan Deco Grey -oppaan värisävyllä 5148 sävytettynä.

Mökillä seinien pintakäsittelyurakka aloitettiin juhannusaattona, pohjatyöt oli tehty jo edellisellä kerralla valmiiksi. Öljyvaha levittyi mukavasti pensselillä ja paksuusluokaltaan se oli maalin kaltaista. Kotona olemme käsitelleet saunan paneelit Supi Saunavahalla, joka oli tähän verrattuna melko vetistä litkua ja vaati vaahtomuovipensselin. Hirsien käsittelyssä pensseli todettiin muutenkin kätevämmäksi, koska se upposi hyvin pienii epätasaisuuksiin. Ensimmäisellä kierroksella hirret imivät öljyvahaa varsin paljon ja kulutus oli purkissa ilmoitetun maksimin luokkaa (eli 1 litralla noin 8 neliötä).

Juhannuspäivänä jatkoimme toisella pintakäsittelykierroksella ja tällöin pensseli viuhui hieman nopeammin ja kulutus oli purkissa ilmoitetun minimin luokkaa (eli 1 litralla noin 15 neliötä). Lopputulos kahden kierroksen jälkeen oli peittävä, mutta ei kuitenkaan maalatun näköinen. Purkissa ja juuri hirsille levitettynä öljyvaha oli hieman sinertävää, mutta kuivuessaan se muuttui harmaaksi. Valokuvaaminen saunassa oli hieman haastavaa, sillä ikkunasta tuleva valo on todella kirkas muun osuuden ollessa melko pimeä. Mutta eiköhän allaolevasta kuvasta saa jonkunlaista käsitystä lopputuloksesta!

Kahteen kertaan käsitellyt hirret kuivumassa.

Kaiken kaikkiaan tuote oli todella helposti käsiteltävää ja lopputulos miellytti ainakin omaa silmää. Saa nähdä millaiseksi pinta on muodostunut, kun se on saanut kunnolla kuivua siihen mennessä kun seuraavan kerran pääsemme mökille. Tämän kokemuksen perusteella aiomme ehdottomasti käyttää samaa ainetta myös mökin hirsien käsittelyyn.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti